Dag 11: Alesund – Bergen (10 maart)

Na een goede nachtrust (dit hotel had de beste bedden van alle hotels tot nog toe) zijn we om 9 uur in de ontbijtzaal. Wederom valt het niet tegen: Verse zalm, verschillende andere soorten beleg, verschillende soorten brood, een gekookt eitje, kopje koffie, glaasje jus d’orange, wat wil je nog meer. Met een prachtig uitzicht over de zee en de eilandjes bij Alesund doen we nieuwe energie op voor die dag. Helaas regent het en er is weinig hoop op mooi weer. Af en toe is er, met een optimistisch oog, wel wat blauwe lucht te zien, maar de bewolking lijkt te dik om snel te verdwijnen.

Na te hebben uitgechecked rijden we naar het centrum Alesund, op ongeveer een kwartiertje rijden. We treffen Elmar en Sander buiten de parkeergarage. Zij waren doorgereden terwijl wij nog wat foto’s wilden maken van een van de vele fraaie bruggen, en staan dus ergens anders geparkeerd.

Alesund staat bekend om de vele gebouwen in Jugendstil.

Ondanks het enigszins mistroostige weer en dankzij een totaal gebrek aan toeristen (in de zomer meert er iedere dag wel een cruiseschip aan dat in een keer enkele duizenden toeristen over het stadje uitspuugt) wandelen we op ons gemak door het oude gedeelte van Alesund. Hieronder een korte fotoimpressie.

Wat moeten Engelstalige toeristen wel niet denken??

Na een kopje koffie te hebben gedronken in een café dat werd uitgebaat door een architect die zowaar zijn Nederlandse klassiekers kende (Rem Koolhaas, de enige naam die me is bijgebleven) lopen we terug naar de auto en beginnen aan de rit naar Bergen.

Net als de dag ervoor hebben we ook vandaag weer diverse pontjes en blijft het weer een beetje treurig. Het is voornamelijk erg bewolkt, maar zo af en toe is er een zonnestraaltje waarneembaar.

Vanzelfsprekend hebben we vandaag wederom een aantal pontjes. Tijdens het wachten op dat eerste pontje schijnt de zon heel mooi door een gat in de bewolking, wat een mooi plaatje oplevert.

Tijdens een van de andere overtochten staat er voornamelijk Zweeds blik aan boord.

Het leuke van Noorwegen is dat je na iedere bocht weer een nieuw uitzicht hebt. In de meeste gevallen is dat uitzicht adembenemend mooi. In enkele gevallen vraag je je echter af of je richting het einde van de wereld rijdt.

Na een lange dag arriveren we uiteindelijk in Bergen. Bergen staat bekend als de natste stad van Europa en doet die titel eer aan. Hopelijk is het morgen wat beter, want dan gaan we de stad bekijken. We slapen trouwens in het City Box hotel. De receptioniste is spreekt Engels en Noors en is voorzien van een monitor, toetsenbord en een printer. Juist, we moeten hier m.b.v. een computer inchecken. Dat ding print dan een magneetkaartje waarmee je de deur van je kamer kan opendoen. Eenmaal aangekomen op onze verdieping valt de weeïge urinelucht op. Dat belooft wat, denken we. Gelukkig is er op de kamers niks van te merken. Die zijn ruim maar wat sober ingericht. In mijn kamer ontbreekt het gordijntje voor het raam in de badkamer. Nu zit ik weliswaar op de 3e verdieping, en als ik me tegen de muur van de badkamer aandruk dan is er alleen een blinde muur zichtbaar, maar helemaal prettig vind ik het niet. Maar eens zien hoe we dat morgenvroeg gaan oplossen. Het uitzicht vanuit het raam aan de voorzijde is trouwens prima.

Posted in 2010

Leave a Reply