Dag 3: Jönköping – Östersund

31-01-2016:

Vanmorgen ging de wekker weer om 6.30. Tijd om te douchen, het ontbijt te verorberen (wederom met hartklepstoppende scrambled eggs + spek + worstjes, maar deze keer gezond afgetopt met muesli, bosbessen en yoghurt) en het Zweedse staal richting noorden te sturen.

De rit van vandaag was een flinke: Ruim 800km, nagenoeg zonder snelweg. Tijd van vertrek was ca. 08.15 en de ETA stond op 16.30, maar dat was natuurlijk zonder lunch- en tankpauzes. Bij vertrek lag de temperatuur een graad of twee boven nul. Gedurende de nacht had het wat gesneeuwd, maar het meeste was alweer verdwenen.

Jönköping is best een mooie stad. Jammer dat we geen tijd hebben om hier wat langer te blijven, maar als je in de buurt bent dan is het best de moeite waard om hier eens langs te gaan.

De reis redelijk voorspoedig. Tot Borlänge, waar Daniëlle en Ronald overnachtten bij oud studievrienden van Ronald, hebben we nauwelijks sneeuw gehad. Misschien af en toe een vlokje, maar omdat de temperatuur nog steeds boven nul lag bleef dat niet liggen.

Boven Borlänge veranderde dat. Gedurende de middag daalde de temperatuur tot ca. 0 graden, waardoor de sneeuw wel bleef liggen. Op sommige stukken lag zelfs een flinke laag ijs op de weg, wat het rijden niet echt ontspannender maakte. Gelukkig strooit men in Zweden niet alleen met pekel maar vaak ook met heel fijn grind. Daardoor is dat ijs niet spekglad maar kun je toch nog redelijk doorrijden, waarbij we zelf snelheden van max. 100km/u op rechte stukken aanhielden. Absurd genoeg kan het dan gebeuren dat je door een (Estse, dat dan weer wel) vrachtwagen wordt ingehaald. Het besneeuwde landschap levert echter wel heel mooie plaatjes op.

Onderweg eten we snel een broodje bij een tankstation met geweldig uitzicht over een meer. Ook blijkt dan dat de sneeuw lekker blijft plakken op de auto:

IMG_5354[1]

Inmiddels is het donker geworden en zijn de wegen gelukkig weer wat minder ijzig. Dat maakt het rijden wat minder inspannend. Overigens verdwijnt de zon rond 16u en een uurtje later is het echt donker. De extra verstralers komen dan echt goed van pas.

Rond 18.15 arriveren we in het Scandic hotel, waar de rest inmiddels al is gearriveerd. Sander, Mark en Ewout waren er rond 17.00 uur al (vanuit Noorwegen) en Ronald en Daniëlle iets later.

Na het inchecken zijn we de stad in gegaan om een hapje te eten (Chinees, erg lekker) en daarna hebben we in het hotel nog wat gedronken, nagepraat over de reis en verder alleen maar dom ge-OH’d 😛 🙂

Morgen rijden we naar Arvidsjaur, waar we in het heuse Laplandse tipi tent zullen slapen. De temperaturen zijn iets minder extreem dan een week of twee geleden, maar ik ben desalniettemin nog steeds erg benieuwd hoe dat gaat bevallen. Ik neem aan dat die tent niet is voorzien van wifi, dus een uitgebreide update plaatsen zal niet gaan. De dag daarna slapen we in het ijshotel en ik denk dat men daar eveneens geen wifi heeft. En als ze dat wel hebben, dan lijkt het me niet handig om mijn laptoppie op een blok ijs te zetten om jullie weer up-to-date te brengen. Met andere woorden, de volgende update zal pas zijn vanuit Skaidi, net onder de Noordkaap.

Posted in 2016
3 comments on “Dag 3: Jönköping – Östersund
 1. Bouke says:

  Leuk verslag Marc. Ook de dashcamfilmpje zijn leuk en geven een mooie indruk.

 2. marcelV70R says:

  Leuk verslag.
  Ben benieuwd naar de volgende update.
  In Arvidsjaur ligt best serieus sneeuw en ijs op de weg.
  En de temperatuur was er vrijdag rond de -15
  Maar bij ons was het stralend weer overdag en s’nachts hebben we daar het noorderlicht nog gezien.
  Veel plezier verder.

  Marcel

 3. GringoV70 says:

  Dat zijn mooie en leuke beelden om te zien,
  Veel plezier met de verdere reis.

Leave a Reply