Dag 5: Arvidsjaur – Jukkasjärvi (IJshotel)

02-02-2016:

Terwijl een aantal bikkels (Ronald, Daniëlle, Elmar en Mark) overnacht hebben in de tent (terwijl de temperatuur ‘s nachts zakte tot -26) hebben Sander, Ewout en ik heerlijk geslapen in de Lappland Lodge in Arvidsjaur. Arvidsjaur en omgeving wordt vrij intensief gebruikt door diverse autofabrikanten om hun voertuigen te testen bij de extreem lage temperaturen die hier (in de winter) vaker regel dan uitzondering zijn. Onze Volvo’s zijn hier echter ontwikkeld en gemaakt (nou ja, dat laatste is niet waar want ze rollen van de band in het Belgische Gent) dus we hoeven geen problemen te verwachten en doen dat dus ook niet. Overigens hebben we gisterenavond nog even zitten praten met de eigenaar van het hotel, een vriendelijke Duitser die niet alleen dit hotel runt maar tevens beschikt over 65 sneeuwscooters en (kuch, het blijft natuurlijk een Duitser) 10 Audi TT’s waarmee hij diverse sportieve evenementen organiseert.

De wekker staat ingesteld om om ca. 07:30 te ontbijten, wat we ons zoals gebruikelijk weer goed laten smaken. Rond die tijd krijgen we ook een berichtje van de tentslapers, die weer onderweg zijn naar het hotel. Daar aangekomen nemen ze eerst een douche om te ontdooien, waarna we weer koers zetten richting noorden.

We rijden door de mooiste stukjes van Zweden en genieten van de winterse landschappen.

Onderweg komen we diverse malen rendieren tegen die zich niet echt lijken te storen aan de aanstormende 2x 1.7 ton Zweeeds staal.

DSC_8835

We passeren de Poolcirkel en stoppen uiteraard om even wat foto’s te maken.

DSC_8823

Daarna weer rap door richting het IJshotel en Jukkasjärvi (bij Kiruna), waar we om ca. 13.30 arriveren. We geven onszelf maar een rondleiding, anders loop je met 50 toeristen door dat hotel en duurt alles 3x zo lang. Daar hebben we dus geen zin in.

IMG_5393[1]

IMG_5395[1]

IMG_5415[1]

IMG_5419[1]

IMG_5423[1]

IMG_5455[1]

IMG_5424[1]

IMG_5427[1]

Rond 15.00 begint het hier serieus te schemeren, dus we gaan binnen in het (warme gedeelte van het) hotel een kopje koffie dringen.

Daarna rijden we naar het vliegveld van Kiruna om Dick, de vader van Mark, op te halen en gaan we naar Kiruna om een hapje te eten. Daarna weer naar het hotel om wat te drinken. Rond 22.00 maken we ons klaar voor de overnachting. Dat bestaat uit het aantrekken van het thermo ondergoed en het afhalen van een -20 bestendige slaapzak. Welterusten 🙂

Posted in 2016
2 comments on “Dag 5: Arvidsjaur – Jukkasjärvi (IJshotel)
  1. marcelV70R says:

    Marc, leuke filmpjes, ik vraag me af wat die zwarte doeken/zakken op die sneeuwpalen toch betekenen, zoals op je laatste filmpje gelijk in het begin te zien is.
    wij zagen ze vorige week ook veel langs de weg maar zijn er niet achter gekomen waarvoor die dienen

Leave a Reply