Dag 7: Naar de Noordkaap

04-02-2016:

Prima geslapen in hotel Skaidi te Skaidi. Helaas is er vannacht ook geen Noorderlicht meer geweest, Daniëlle en Mark zijn er nog uit geweest om dat te checken. Goed, we hebben nog een paar dagen, hopelijk later meer geluk daarmee.

Het ontbijt was wederom (het begint saai te worden) buitengewoon goed verzorgd. Meldde ik gisteren al dat wij (plus een gezin van 3) de enige gasten waren in het hotel, dat weerhield hen er niet van om een ontbijtbuffet klaar te zetten van minimaal 10x zoveel mensen van zouden kunnen eten. Deze keer geen scrambled eggs maar gewoon een spiegeleitje. Met spek, dat dan weer wel.

Na het ontbijt en het uitchecken zetten we koers voor het doel van deze reis: De Noordkaap. We vertrekken om 8.15 en rijden naar Honningsvåg. Van daaruit zullen we in konvooi de laatste kilometers tot aan de Noordkaap moeten rijden. De weg naar Honningsvåg is prachtig: Kleine nederzettinkjes van max. 12 huizen, grillige rotseilanden die in de verte in de halve mist liggen, een klein vissershaventje voor zo’n 10 kleine vissersbootjes, tunnels die zijn afgesloten middels rolluiken die pas open gaan als je aan komt rijden, de Noordkaaptunnel die 9% daalt tot 212 meter onder zeeniveau (!) en daarna weer 9% stijgt…. Een bijzonder rit dus.

We komen ruim voor 11.00 aan bij het punt vanwaar het konvooi vertrekt en zetten de auto’s voor de slagboom neer.

DSC_8960

Tot onze verbazing volgen er al snel nog ca. 15 Nederlandse auto’s, die blijken deel te nemen aan de Challenge Noordkaap (.nl). Ze rijden (net als wij) ongeveer 8000km maar doen dat niet in twee weken zoals wij, maar in 8 dagen. Een flinke opgave dus.

DSC_8972

We maken een babbeltje met een paar deelnemers tot om 11.00 sharp de al klaar staande sneeuwschuiver zich voor het konvooi plaatst en door de inmiddels geopende slagboom de start maakt voor de laatste 12 kilometers naar de eindbestemming.

De weg daar naartoe is soms erg glad (er ligt verse sneeuw op en de sneeuwschuiver lijkt me geen sneeuw te schuiven; daarvoor zal het wel weer net te weinig zijn) maar met een vaartje van 50km/u kan er weinig gebeuren. Na een kwartiertje rijden komen we bij het eind van de weg: De Noordkaap!

Na onszelf te hebben vereeuwigd bij het Noordkaap monument zijn we naar binnen gegaan voor een kop soep.

DSC_9004

Al snel bleek dat die groep van rallyrijders het voor elkaar had gekregen om de auto recht voor het monument te plaatsen voor een foto. We hebben maar niet gevraagd of het mocht, zijn onze auto’s gaan halen en hebben brutaal achteraan in de rij aangesloten. Wie niet waagt, wie niet wint; niet geschoten is altijd mis; de brutale mens heeft de halve wereld, etcetera etcetera. Als het niet mag dan horen we het wel, en anders hebben we toch een unieke kans om onze stalen rossen op de plaat te zetten. Alzo geschiedde.

DSC_9009

DSC_9010

Om 13.00 uur ging het konvooi weer terug naar het beginpunt. Mark maakte nog even een schuivertje met de XC60 van Sander (slecht zicht door opstuivende sneeuw van de sneeuwschuiver aan de voorkant van het konvooi), maar binnen 10 minuten waren we weer mobiel en konden we verder reizen richting Alta, waar we in het Scandic overnachten.

DSC_9028

DSC_9035

DSC_9041

DSC_9050

DSC_9055

DSC_9060

Morgen naar Tromsø, ook wel het Parijs van Noorwegen genoemd. Ik ben benieuwd!

Posted in 2016
One comment on “Dag 7: Naar de Noordkaap
  1. KIM says:

    Die groepsfoto is ook erg gaaf zeg!

Leave a Reply