Dag 11: De Lofoten

08-02-2016:

Vannacht weer heerlijk geslapen in het Scandic hotel in Narvik. Prima kamer, prima bed en vanmorgen wederom een méér dan prima ontbijt. We hebben afgesproken om om 9.00 te gaan ontbijten, maar ik ben al om 6.45 wakker en ben dus ruim op tijd klaar om nog wat te typen voor de website (zie verhaal van gisteren). Als ik de gordijnen open doe zie ik dat het flink sneeuwt. Dat levert op zich best leuke plaatjes op, maar omdat we vandaag naar de Lofoten gaan zou het fijn zijn als we goed zicht hebben. De Lofoten zijn voor mij min of meer het hoogtepunt van de reis en het zou jammer zijn als die mooie beelden verborgen blijven achter dichte sneeuw en grauwe laaghangende bewolking.

We eten om 9.00 uur en om 10.00 uur rijden we naar een winkelcentrum waar een Expert winkel zit, in de hoop dat ze me aan de oh zo nodige lader kunnen helpen. Ik heb weliswaar de camera van Mark kunnen lenen (many many thanks daarvoor Mark!!!!) maar plaatjes schieten met je eigen bekende camera is prettiger. De Expert kan me niet helpen, dus we draaien de auto richting Lofoten.

Het sneeuwt nog steeds en het lijkt wel of het zicht alleen maar minder aan het worden is. Het zal toch niet zo zijn dat we één van de mooiste plekjes op aarde maar half zien door dat pokke weer?? De reis naar Reine, waar we overnachten, is ca. 350km lang en de eerste 200km hebben we alleen maar sneeuw en slecht zicht. We eten iets bij een tankstation in een plaatsje waarvan ik de naam al niet meer weet, en juist dàn lijkt de lucht wat op de klaren. Zou het dan toch….? Na de ruitenwissers te hebben vervangen (die had Ronald meegenomen van Olov te Goes en had ik al sinds Östersund acheterin de auto liggen) vervolgens we onze weg richting het einde van de Lofoten weer en de omstandigheden lijken steeds beter te worden. Ik ga daar verder geen woorden meer aan vuil maken, het is beter dat je de plaatjes hieronder bekijkt. Om ca. 17.00 arriveren we bij ons huisje in Reine, wat echt prachtig schilderachtig aan het water ligt.

We rijden naar het lokale restaurant ‘under huset’ wat letterlijk ‘onder het huis’ betekent. En dat is ook precies wat het is, een restaurant onder het woonhuis van de eigenaren. Druk is het er niet, we zijn de enige gasten. Op het menu staan diverse soorten vis. Niet alles is voorradig, wat ik een goed teken vind. Dat wil zeggen (althans dat hoop ik) dat het vers is en niet uit de vriezer komt. We kiezen voor whale beef. Misschien ethisch niet helemaal verantwoord, maar ja. Ik had toch al weinig op met Greenpeace, dusss…..

Hieronder dan wat foto’s. De meesten zijn vanuit een rijdende auto genomen. Omdat het rond 15.00 al schemerig wordt moet er een wat langere sluitertijd worden gebruikt waardoor sommige foto’s wat bewogen kunnen zijn. Ook heb ik niks nabewerkt, dus hier en daar zal er best wel wat verbeterd kunnen worden, maar da’s leuk voor een stormachtige zondagmiddag als ik weer thuis ben.

IMG_1814

IMG_1818

IMG_1823

IMG_1826

IMG_1831

IMG_1864

IMG_1870

IMG_1880

IMG_1889

IMG_1914

IMG_1942

IMG_1948

IMG_1954

IMG_1963

IMG_1970

IMG_1972

IMG_1974

IMG_1989

IMG_1992

IMG_2003

IMG_2004

IMG_2013

IMG_2016

IMG_2019

IMG_2020

IMG_2026

IMG_2027

IMG_2029

IMG_2040

Posted in 2016

Leave a Reply